Quantcast
Channel: Energie vergelijken » TenneT
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Netbeheerders in de bres tegen goedkoper stroom

$
0
0

De netbeheerders gaan de tariefsverlaging van gas en stroom aanvechten bij de rechter. Dat lieten de netbeheerders eind november weten. De tarieven die netbeheerders mogen rekenen voor de levering van stroom en gas worden in 2014 flink aan banden gelegd.

Maatregelen
Iedere netbeheerder mag een bepaald tarief vragen voor de levering van gas en stroom. Maar daar zit wel een maximum aan verbonden. Volgend jaar verlaagt de overheid het maximumtarief met ongeveer 7 procent. Daardoor zou de energierekening voor de consument fors omlaag moeten gaan, maar de netbeheerders zijn fel tegen.

Over de gehele linie mogen regionale gasbeheerders zo’n 5 procent minder kosten in rekening brengen voor de aansluiting op het energienetwerk en voor de transport van energie. Dat blijkt uit tariefbesluiten die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgelopen week publiceerde,

Toch een paar tientjes goedkoper
Gelukkig is het niet helemaal kommer en kwel: volgend jaar daalt de energierekening wel degelijk. De totale energienota voor een huishouden bedraagt volgend jaar een paar tientjes minder. Dat blijkt uit een schatting van de grote energiebedrijven.

De consument kan profiteren van een lagere energierekening, doordat energiebedrijven afgelopen jaar goedkoop energie konden inkopen. Daardoor pakken de variabele leveringstarieven wat voordeliger uit. Die leveringstarieven berekent de energiemaatschappij uiteraard door aan de consument. Hoeveel klanten van energiebedrijven daadwerkelijk betalen volgend jaar, is nog niet bekend. De bedrijven moeten namelijk hun definitieve prijzen nog bekendmaken.

De tarieven moeten omlaag
De Autoriteit Consument en Markt maakte in oktober al bekend dat de tarieven sterk omlaag zouden aan, maar toen was nog niet bekend wat de consument volgend jaar precies betaalt. Nu maakt de toezichthouder de percentages bekend.

Volgens berekeningen besparen consumenten en huishoudens de komende drie jaar in totaal ruim 2,1 miljard euro. Volgens de Autoriteit zijn maximumtarieven nodig, omdat de netbeheerders op het moment werken in een markt zonder concurrentie. Dat werkt niet in het voordeel van de klant.

Een vijfde
Doordat de tarieven nog zo hoog konden zijn, beslaan de tarieven voor de levering van stroom en gas een vijfde van de energierekening. In 2014 is de prijs voor energie lager door het instellen van een maximumtarief.

Verzet bij de netbeheerders
Vanzelfsprekend vallen de maatregelen voor een maximumtarief niet goed bij de netbeheerders. Daarom vechten ze de tariefsverlagingen aan bij de rechter. Dat zeiden de netbeheerders eind november.

Volgens de netbeheerders krijgen ze meer moeite om te investeren in de kwaliteit en de uitbreiding van de energienetten. Dat komt vooral doordat de financieringsruimte door de maatregel afneemt. Die situatie heeft zich al eens eerder voorgedaan, zegt Netbeheer Nederland.

Tarieven over drie jaar
Over drie jaar gaan de tarieven gewoon weer omhoog, beweert Netbeheer Nederland. De maatregel zou namelijk in de praktijk helemaal niet houdbaar zijn. Daarom wil de branchevereniging dat er onmiddellijk een einde komt aan het ‘zigzagbeleid’. Dan zou de tariefverloop weer stabieler worden.

De netbeheerders stappen via Netbeheer Nederland naar de rechter. Ook het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vertegenwoordigt de netbeheerders. Landelijke netbeheerder TenneT en Gasunie vinden zelf de gang naar de rechter. Die netbeheerder kiest voor een eigen rechtszaak ‘om procedurele redenen’.

De maatregel gaat toch in
De maatregel om de leveringskosten te verlagen, gaat toch gewoon door in 2014, stelt de Autoriteit Consument en Markt. Volgens de toezichthouder is het wel mogelijk om bezwaar aan te tekenen en beroep in te stellen tegen de tariefbesluiten, maar in eerste instantie gaan de maatregelen gewoon door.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images





Latest Images